1398/09/05 برای اولین‌بار در واحد اردبیل انجام شد؛ سنتز نانو‌کامپوزیت سیس‌پلاتین مغناطیسی برای انتقال هدفمند ماده شیمی‌درمانی به تومور سرطانی
    برای اولین‌بار در کشور، سنتز نانو‌کامپوزیت سیس‌پلاتین مغناطیسی برای انتقال هدفمند ماده شیمی‌درمانی به تومورهای جامد و مهار بیشتر سلول‌های تومور توسط تیم دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل انجام و ثبت اختراع شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل؛ اختراع سنتز نانو‌کامپوزیت سیس‌پلاتین مغناطیسی توسط هانیه پورفرج دانشجوی کارشناسی‌ارشد نانوشیمی، دکتر سمیه رستم‌زاده و دکتر محمد ضیعفی‌زاده اعضای هیأت علمی واحد اردبیل ثبت شد.

هانیه پورفرج که فعالیت‌های عملی این تحقیق و اختراع را انجام داده است در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل، اظهار کرد: بیش از یک سال بود که پس از طرح موضوع توسط دکتر رستم‌زاده و کمک‌های فراوان دکتر ضعیفی‌زاده در آزمایشگاه به صورت عملی کار می‌کردم که در نهایت پس از رسیدن به هدف، پروژه را ثبت اختراع کردیم.

این دانشجو افزود: این تحقیق با استفاده از امکانات آزمایشگاهی موجود در دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل صورت گرفته و خرید از خدمات سایر مؤسسه‌های آموزش عالی از جمله دانشگاه کاشان، دانشگاه متالوژی رازی، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی نیز صورت گرفته است.

وی درخصوص اینکه چرا موضوعی مرتبط با چند علم را برای تحقیق انتخاب کرده است، گفت: با‌توجه به اینکه شیمی در نهایت باید به کاربرد برسد، لذا یکی از کاربردهای مهم نانوشیمی در پیشرفت و توسعه سلامت جامعه است. در واقع همکاری بین رشته‌ای از کلیدهای موفقیت در این پروژه است که رشته‌های شیمی معدنی، نانوشیمی، بیولوژی در این تحقیق دخیل بودند.

پورفرج تأکید کرد: نباید خود را تنها محدود به یک علم خاص کنیم زیرا که در دنیای امروزی تمام علم‌ها مرتبط با یک‌دیگر هستند و با استفاده از ویژگی‌های هر کدام می‌توان به یک جمع‌بندی و نتیجه خاص و مطلوب‌تر رسید که این تحقیق نیز همین موضوع را تصدیق می‌کند‌.

محمد ضعیفی‌زاده نیز در این گفتگو اظهار کرد: یکی از مشکلات مهم شیمی‌درمانی عدم انتقال هدفمند ماده به ناحیه توموری است و سیس‌پلاتین یکی از داروهای ژنریک شیمی درمانی است که طیف گسترده مصرف برای اکثر تومورها را دارد.

وی افزود: این دارو علاوه بر دارا‌بودن ضررهای فراوان به سایر بافت‌ها، بار اقتصادی و اجتماعی قابل‌توجهی را به‌عنوان عارضه ایجاد می‌کند که در این پروژه با روش تغییر نانو‌کمپلکس سیس‌پلاتین مغناطیس که با استفاده از میدان مغناطیسی به سلول‌ها و بافت‌های هدف انتقال می‌یابد، توانستیم بر‌اساس مطالعات in vitro علاوه بر اتصال هدفمند، میزان اثربخشی آن را بر روی مهار سلول‌های سرطانی سینه به حدود دو برابر برسانیم.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل بیان کرد: این افزایش تأثیر می‌تواند ناشی از تجمع سیس‌پلاتین در سلول و یا اثر متقابل آن با نانو‌آهن موجود به دلایل تغییر در دمای سلول‌های سرطانی باشد.

ضعیفی‌زاده تصریح کرد: نکته قابل‌توجه اینکه مهار در حالت مصرف نانو‌کامپوزیت به هر دو صورت القایی آپوپتوز و القایی نکروز صورت می‌گیرد. بنابراین در صورت موفقیت در شرایط in vivo می‌تواند نانو سیس‌پلاتین مغناطیس جایگزین سیس‌پلاتین ژنریک موجود در بازار باشد که همین موضوع در موش‌های مدل سرطانی در حال مطالعه است.

سمیه رستم‌زاده دیگر همکار عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در این پروژه نیز در این‌باره اظهار کرد: با‌توجه به اهمیت مسأله سرطان تصمیم گرفتیم تا در پیرامون این موضوع تحقیقاتی انجام دهیم که خوشبختانه این تحقیقات منجر به ثبت اختراع ارزشمندی شد.

وی افزود: در این پروژه با استفاده از علم شیمی، نانو‌تکنولوژی، بیوشیمی از یک روش نوآورانه برای انتقال هدفمند سیس‌پلاتین به سلول‌های سرطانی سینه با کمک میدان مغناطیسی استفاده شد که در نهایت سبب شد که سیس‌پلاتین به مقدار زیادی در واحد سطح نانو به سلول‌های سرطانی انتقال یابد.

استاد شیمی معدنی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل به ارتباط علوم مختلف با هم اشاره کرد و افزود: امروزه علوم مختلف با هم رابطه تنگاتنگی دارند که با بهره‌مندی از هر کدام و در ترکیب این علم‌ها می‌توان به دست‌آوردهای علمی جدید و بی‌نظیری دست یافت.